HISTÒRIA

Visita'ns

Els origens

Els orígens de Queralt es remunten al segle XIX. El fundador de la saga, Francesc Queralt, de Valls, marxa per aprendre l’ofici a Barcelona a instàncies de la seva mare, que també l’anima a establir-se posteriorment a Reus, en aquella època una de les ciutats més preeminents després de Barcelona.

El lloc triat l’any 1908 és el carrer de Monterols 35, ubicació que perdura fins a l’actualitat, en el primer centenari de la firma. Ben aviat, el prestigi de l’artesà es posa de manifest i el seu estil, les seves mans, tisores, patronatge i teles esdevenen les claus per gaudir d’una clientela selecta de Reus, que traspassa ràpidament la comarca i l’entorn geogràfic del Camp.

Vestir a Queralt és sinònim d’elegància i distinció. L’any 1929, el seu art és recompensat amb una distinció a l’Exposició de Barcelona, punt de partida d’un reconeixement internacional en la figura del pintor Joan Miró. La botiga va ser remodelada per l’arquitecte Josep Simó i Bofarull,

autor del Cinema Kursaal, el Phaté i de l’edifici que ocupava el Banc de Catalunya a la Rambla. A Reus, la millor mostra és el Centre de Lectura.

Els seus fills, Francesc Queralt i Lluís Queralt, continuen la gran tradició de la firma, renoven l’establiment i conceben una botiga multimarca amb els criteris de selecció vàlids en sastreria.

En la tercera generació, Carme Queralt i Francesc Queralt, gerent del negoci, continuadors del seu avi, pare i tiet, afirma aquest últim que ja va néixer sastre. Ha evolucionat l’activitat tot conservant una manera de fer molt clara, obrint Queralt a la Rambla Nova, 36 de Tarragona.

Joan Miró

Al The Sunday Star and Daily News de Washington, edició del 13 de novembre de 1973, en un article de Ymelda Dixon, s’alaba el bon gust de com vesteix l’artista: «Miró, short, thick-set and vital looking, is a snappy dresser. When I told how busy I hear he keeps his tailor Queralt in Tarragona, he observed: I only like to be correct».

Miró va arribar el 1954 a Queralt de les mans del mestre barreter barceloní Joan Prats (amb establiment a la Rambla de Catalunya). Va ser una relació ininterrompuda i exclusiva durant 33 anys. Una targeta postal enviada el 22 de novembre de 1969 des d’Osaka és definitòria: «En veure les noies elegants d’aquí, penso també amb el sentit de l’elegància dels amics Queralt. Un afectuós record, Miró».

Miró havia trobat la llum i la calma que exigia la seva creativitat a Mont-roig del Camp; la proximitat amb Reus i la professionalitat i el tracte de Queralt el van fer un assidu de la sastreria. Les idees exactes del pintor, la seva meticulositat i la reserva, el feien encarregar els vestits per a cada temporada. Bé en persona o en cartes mecanoscrites conservades, Miró sol·licitava els encàrrecs. La sastreria era el seu punt de reunió a Reus, un refugi de confort i educació, ja que detestava l’exhibicionisme, respectuós i reservat fugia de la gent.

A l’arxiu de Queralt es guarden cartes, diversos catàlegs amb signatures sobre els mateixos, retalls de diari i records, prova de la relació de Joan Miró amb la firma.

Altres celebritats han passat per Queralt, artistes com Apel·les Fenosa o Joan Rebull, i de la categoria de Puig i Ferrater i Eduard Toda.

Segueix-nos!